FNV: CETA en TTIP moeten nu van tafel

FNV: CETA en TTIP moeten nu van tafel

De informele Europese Handelsraad heeft onlangs besloten het omstreden handelsverdrag CETA op 27 oktober te ondertekenen. Een aparte bijlage met bepalingen over duurzaamheid, klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden wordt bijgevoegd.

FNV vicevoorzitter Catelene Passchier: ‘Blijkbaar worden de betrokken landen zenuwachtig door de publieke druk, vandaar die bijlage. Ik heb weinig vertrouwen wat daarin komt te staan. En ondertussen gaan ze wel door met dat andere foute handelsverdrag, TTIP. Beide moeten nu van tafel.’

Veel verzet

In Nederland, maar ook breder in Europa is veel verzet tegen CETA, het handelsverdrag dat de EU wil sluiten met Canada. Vorige week riep de FNV minister Ploumen nog op om CETA niet te tekenen. CETA is de Canadese variant van TTIP en bedreigt op dezelfde manier onze economie en democratie. Daarnaast is CETA TTIP via de achterdeur, want 80% van de Amerikaanse bedrijven zit ook in Canada en kan dan zo tóch Europa in komen.

De straat op tegen foute handelsverdragen

Catelene Passchier: ‘De FNV is voor eerlijke en duurzame handel die leidt tot echte banen. Maar we zeggen nee tegen foute handelsverdragen. We gaan - met andere maatschappelijke organisaties - daarom onze leden mobiliseren in actie te komen. Op 22 oktober gaan we de straat op in Amsterdam.

Gerelateerd