CETA verklaring heeft de juridische status van een vakantiebrochure 

CETA verklaring heeft de juridische status van een vakantiebrochure 

Met een oplegger –de zgn. interpretatieve verklaring- voor het CETA-verdrag, hopen de EU en Canada de zorgen in de samenleving over het omstreden akkoord weg te nemen. De onrust bij Greenpeace, foodwatch, Milieudefensie, FNV, SOMO en het Transnational Institute, verenigd in de TTIP-alarmcoalitie neemt na lezing van de vandaag gelekte eerste tekst echter alleen maar toe.

“De toezeggingen hebben de juridische status van een vakantiebrochure. Veel mooie woorden zonder gewicht. Het 1600 pagina’s tellende akkoord zet de bijl in de bescherming van ons milieu, voedselveiligheid en arbeidsrechten. Die verdragstekst is juridisch bindend, het verzachtend bedoelde opleggertje niet,” aldus Jurjen van den Bergh namens de organisaties

Greenpeace-campagneleider Faiza Ouhlasen: “De fouten zitten in het verdrag zelf en kunnen niet gerepareerd worden met deze misleidende verklaring. Dat kan alleen met een echt juridisch bindende verklaring, die het CETA verdrag op belangrijke punten amendeert. De Europese ministers moeten in de Handelsraad echt met iets beters komen. Als we een eerlijk en duurzaam handelsakkoord willen, moeten de fouten uit het verdrag bindend rechtgezet worden.”

Het verdrag wordt op de EU/Canada-top op 27 en 28 oktober 2016 ondertekend. 22 oktober 2016 vindt in Amsterdam een demonstratie plaats.

De gelekte verklaring is hier te vinden: http://download.krone.at/pdf/ceta.pdf

Gerelateerd