Open brief aan het Waalse Parlement over CETA en ISDS

Open brief aan het Waalse Parlement over CETA en ISDS

17 oktober 2016

Let op: Onderstaande tekst is een samenvatting en vertaling van een langere open brief, ondertekend door tien Canadese professoren en hoogleraren op het gebied van vrijhandel(sverdragen) en investeringsbescherming.

Download hier de lange, Engelsetalige versie van de open brief.

“Aan het parlement van Wallonië, en aan de Belgische kiezers: We zijn Canadese wetenschappers met uitgebreide gezamenlijke expertise in investeerder-staatarbitrage (ISDS) en aanverwante zaken in het kader van handels- en investeringsovereenkomsten van Canada. Wij behoren ook tot een kleine groep Canadese experts op dit gebied, die niet werken in advocatenkantoren of bij de overheid als ISDS-advocaten of -arbiters. We weten dat veel Canadese burgers en academici zorgen hebben over CETA en ISDS, mede gebaseerd op onze ervaringen met NAFTA, het North American Free Trade Agreement.

In 1994 bereikten Canada, Mexico en de VS overeenstemming over NAFTA, inclusief een omvangrijke ISDS-clausule. Het gevolg hiervan is dat Canada te maken heeft gekregen met relatief veel claims van buitenlandse investeerders. De Canadese overheden hebben vergoedingen betaald naar aanleiding van een groot aantal vorderingen, en overheidsbeslissingen of -besluitvorming is gewijzigd om aan de belangen van buitenlandse investeerder tegemoet te komen én om aansprakelijkheidsrisico’s te beperken.

De Canadese democratie heeft een grote deuk gekregen omdat de regering overeenkomsten als NAFTA en CETA er doorheen heeft geduwd, zonder goedkeuring van federale en provinciale besturen. Met als resultaat dat we nu te maken hebben een systeem dat onze democratie op alle bestuursniveaus beperkt, en dat ook in de toekomst zal doen.

Onze jarenlange ervaring zegt ons dat de Europese democratie gevaar loopt bij CETA. Welke beslissing jullie ook nemen, we raden jullie aan om niet bezwijken voor dezelfde tactieken die zijn gebruikt om Canadezen te misleiden en bang te maken, en die ervoor gezorgd hebben dat onze democratie wordt ondermijnd ten behoeve van buitenlandse investeerders.

Er is geen geloofwaardig argument voor ISDS in CETA als je kijkt naar de betrouwbaarheid, de eerlijkheid en de onafhankelijkheid van Canadese en Europese democratische en juridische processen. We blijven dan ook verbaasd over de manier waarop het bedrijfsleven (en overheden namens hen) zich verwoed blijft vastklampen aan een gebrekkig en ondemocratisch model.

Van wat we kunnen zien, hebben jullie veel moed getoond in jullie verzet tegen CETA. Op basis van onze observaties van hoe ISDS de Canadezen jarenlang is opgedrongen, willen we onze steun voor jullie democratische keuzes uitdrukken.”

Gerelateerd